Sunday, May 4, 2008

Ikan bakar


Assalamu'alaikum,

Mengambil kira masa yg agak suntuk, juadah paling sedap dan paling ringkas ialah ikan bakar dengan air asam.

Bahan utama2.

Ikan kerisi bersaiz besar atau kembung biru
(tak kira berapa ekor)
daun pisang
garam
minyak masak sesudu bagi seekor ikan

Bahan Kuah asam:
asam jawa (3 sudu)
bawang merah besar (sebiji yg besar)
cili padi segenggam
limau kasturi sebiji
gula sesudu besar
garam secukup rasa
air secawan

Cara bakar ikan:

Siang ikan -buang tahinya sahaja dan bersihkan. Tak perlu kelar.
Sapukan garan dan balut dengan daun pisang.
Panaskan kuali leper dan tuang sedudu minyak
letakkan ikan yg telah dibungkur -2 ekor
tutup dengan penutup kuali ( atau penutup pengukus)
bakar selama 30-45 minit -balik2kan dalam tempoh tersebut.

cara buat kuah:

Hiris bawang besar nipis2.
hiris chili padi nipis2
bancuh asam jawa dgn secawan air, buang bijinya.
masukkan bawang dan chili dan perahkan limau kasturi
masukkan gula dan garam secukup rasa.

selamat berhari minggu.
Dari koleksi resepi la'abwa
(4 mei 2008)

2 comments:

Anonymous said...

salam.. kalo nak tambah aroma ikan bakar tu, gunakan daun kunyit menggantikan daun pisang untuk bungkus ikan tu.. lagi sedap beb!

Ummu Waheedah said...

tengkiu. Kadang2 buat gak gitu... tapi daun kunyik sokmo kena makan siput khinzir.