Wednesday, October 29, 2008
Pengat labu kuning
Bahan-Bahan:
300 ml santan pekat atau satu tin susu cair
100 ml air
150 gm labu yang dipotong dadu (direbus sehingga empuk)
100 gm gula melaka / gula perang
30 gm sagu biji (jika suka)
50 gm gula pasir
1 helai daun pandan ( jika ada)
Cara:
1-Kupas/buangkan kulit labu kuning yang keras ,kira2 3mm. Tinggalkan isi yg kuning shj. Potong anggaran 1 1/2 inci persegi. Rebus dengan air biasa (air sekadar menutup labu) hingga empuk. (kira2 20 minit.). Toskan labu.
2-Didihkan 100 air, gula melaka,gula pasirsagu biji & daun pandan.Jika tak ada sagu dan pandan , masak gula melaka dgn gula pasir shj hingga gula cair.
3- Apabila sagu masak, masukkan labu & santan pekat/susu cair. Biarkan mendidih selama 2 minit & hidangkan.
nota: Ada baiknya sagu itu direndam dengan air ( separas sagu) selama kira2 30 minit-1 jam sebelum di rebus. Sagu kan bertukar menjadi jernih menandakan ia masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment