Saya mula mengenali buah markisa dari namanya yg jadi bahan bual di egrous Taman flora suatu masa dulu. Kemudian di rumah anak jiran saya ada ditanam pokok markisa yg menjalar sepanjang pagar rumahnya tetapi tidak begitu diendahkan. Buahnya yg bulat macam terung, berwarna kuning kelihatan semacam buah hutan yang tiada nilai.
Tahun lepas kakak saya pula menanam pokok ini dirumahnya dan awal tahun tadi dapatlah saya merasa jusnya. Pokok ini mengambil masa 6-8 bulan untuk matang dan berbuah. 3-4 bulan untuk proses berbunga sehingga buahnya boleh dipetik. Pada mulanya saya tak berminat dengan buah markisa kerana kakak saya letak merata2 dalam petisejuk sehingga kecut mecut. Suatu hari saya bertanya "Kenapa buah tu dibiar begitu sahaja tak nak dibuang ker? Semak melihatnya bersepah dalam petisejuk. Selepas itu barulah kakak saya ceritakan yg buah tu sedap dan menunjukkan cara membuat jus.
Sekarang saya sedang menyemai benih markisa . Dah seminggu satu habuk pun tak nampak bayang lagi...Mujur di rumah anak jiran saya buah ni sedang berbuah. Alhamdulillah puaslah makan. Saya beri sedikit kpd jiran yg lain, nampaknya jus yg banyak khasiat vitamin C ini mampu mengurangkan selsema, itu kata jiran saya. Bagi saya apa2 pun, jus markisa ni sedap giler..agaknya kalau ditambah susu lagi sedap kut.Selamat mencuba.
1 comment:
Terima kasih kerana bgtau. Sy bru beli buah markisa di cameron. Tp rasanya masam. Rupanya kne smpn lelama skit ye bg rasa manis...
Post a Comment