Wednesday, July 7, 2010

Apam beras yg menjadi


Yesss itu dia experiment buat apam beras sudah menjadik. Saya repair dari resipi apam eno yg baru dipelajari pada 3 Julai 2010 di surau al-mubarak, Kuantan. Barulah puas hati sebab selama hari ini buat apam tak pernah jadi. Selalunya apam jadi kueh kasui he he. Berkat sabo...

Resipi apam beras la-abwa(pek percubaan)

Bahan-bahannya:

Tepung beras cap teratai 200g (2 cawan arcopal)
Air suling (air bertapis) 160ml (satu penyukat beras)
sesudu besar gula stevia (1/2 cawan gula pasir )
1/2 cawan tapai nasi


Cara buat tapai (resipi asal):
2 pot beras ditanak seperti masak nasi biasa. Sejukkan nasi ,tuang dalam talam, serakkan, taburkan ragi sebiji ragi serata nasi. Gaulkan dan biar 24jam atau lebih.
(sukatan ini menghasilkan 3-4 cawan tapai). Untuk dapat 1/2 cawan tapai guna secawan nasi + 1/4 ragi, agak2 sahaja)


Cara buat apam beras:
Campur semua bahan dan masukkan dalam blender,kisar 2 minit. Tuang dalam bekas besar,biarkan 6 jam atau lebih sampai berbuih. Panaskan pengukus hingga air menggelegak. Masukkan adunan dalam loyang 6" dan kukus 15 minit. Tutup api dan biarkan sejuk.
InsyaAllah menjadi apam tu macam apam saya.Ia gebu dan halus. Bila sejuk, potong dan gaul dengan kelapa parut yg telah dicampur sedikit garam.


Apam beras ENO
(resipi surau al mubaraq-Kuantan)





Bahan-bahan:
1 paket tepung beras cap teratai
3 1/2 cawan air
1 cawan gula
2 cawan tapai beras ( Cara buat tapai spt di atas)
sepaket ENO biasa
2-3 titik pewarna merah.
rakan sajian-1/2 biji kelapa parut (putih sahaja) dicampur 1/2 sudu garam.


Caranya:Campur semua bahan kecuali ENO dan pewarna, blend. Tuang dalam bekas besen besar dan biarkan 4 jam. Panaskan pengukus, bila air hampir mengglegak ,masukkan ENO dalam adunan. Bahagi adunan kepada 2, satu bahagian diwarnakan merah. Gaul dan tuang adunan dalam mangkuk2 kecil dan kukus 10-15minit. Angkat dan biarkan sejuk sebelum dihidang dengan kelapa parut.

nota: jika dikukus terus (tak diperap) pun apam ni tetap menjadi cuma jumlahnya tak banyak. Lebih lama diperap adunan menjadi lebih kembang.Terlalu lama pula apam kembali kecut..he he. saya tak berapa suka rasa apam ni sebab terlalu gebu...makan sebiji dah rasa sebu perut. agaknya ada kesan ENO tu...

3 comments:

Unknown said...

salam.. leh tanya x. adunan ni dpt mghasilkn brapa biji ye??

Ummu Waheedah said...

Bergantung kepad saiz acuan .
acuan kecil dapat banyak.
saya pun da tak ingat berapa biji

Siti Ismail said...

Bila peram tu simpan peti ais ke?