Sunday, March 18, 2012

Roti susu Jepun guna kaedah 'water roux'



Bahan asas:

Japanese Milk Bread:

2 1/2 cawan tepung roti
2 sudu makan active dry yeast
4 sudu gula halus
1/2 sudu teh garam
1 telur
1/2 cawan susu segar
3 sudu mentega
1/2 cawan tangzhong (lihat resipi di bawah)

Perisa tambahan:
sesudu serbuk kulit kayu manis
sesudu mentega
Sesudu gula perang.

Tangzhong (water roux):
1/3 cawan bread flour
1 cawan air

Cara buat tangzhong:
Satukan tepung dgn air, kacau supaya tak berbintil. Panaskan atas api sederhana sehingga likat dan sejukkan. Gunakan separuh untuk resipi ini dan separuh lagi boleh disimpan dalam peti sejuk untuk roti seterusnya (tahan 3 hari).




Cara buat Roti:
Masukkan susu, telur, gula , garam, 'water roux' dan mentega dalam bekas/mangkuk atau ke dalam 'bread maker'. Kacau dengan pemutar supaya sebati. Masukkan tepung dan dry yaest, gaul dan uli 10-15 minit.


Biarkan rehat selama 1 jam atau sehingga doh membesar 2x ganda.Kempiskan doh untuk membuang angin bahagikan kepada 4 bahagian. Gelek atau leperkan doh kpd 1/2in dan ukuran persegi lebih kurang 3x6 in. Sapu mentega, tabur gula dan serbuk kayu manis. Gulung doh.
Ulang proses yg sama hingga habis doh. Masukkan dalam loyang pembakar dan bakar pada api 175c selama 25 minit.

Sumber asal di sini

No comments: