Saturday, April 23, 2005
Kerabu nangka muda
Bahan:
Semangkuk nangka muda yang telah dipotong kecil (anggaran RM1.00)
Secawan pati santan (1/2 biji kelapa_
2 sudu kerisik (dari secawan kepala parut}
4 ulas bawang merah (kecil)
2 ulas bawang putih
2 tangkai chili merah
1 sudu lada hitam
sedikit ikan bilis (segenggam kecil)
secubit garam.
Cara membuat:
1-Rebus nangka muda hingga empuk. Tuskan.
2-Goreng kelapa parut sampai perang. Tumbuk hingga keluar minyak (jadi kerisik)
3-Hiris bawang merah, bawang putih dan chili merah nipis-nipis.
4-Tumbuk ikan bilis dan lada hitam sampai lumat.
5-Gaul semua bahan dan rasa masinnya. Siap untuk dihidang.
Sumbangan Mak de (makcik Rahimah), Temerloh, Pahang.
(23 april 2005)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment