Saturday, April 23, 2005

Kerabu nangka muda




Bahan:

Semangkuk nangka muda yang telah dipotong kecil (anggaran RM1.00)

Secawan pati santan (1/2 biji kelapa_

2 sudu kerisik (dari secawan kepala parut}

4 ulas bawang merah (kecil)

2 ulas bawang putih

2 tangkai chili merah

1 sudu lada hitam

sedikit ikan bilis (segenggam kecil)

secubit garam.



Cara membuat:

1-Rebus nangka muda hingga empuk. Tuskan.

2-Goreng kelapa parut sampai perang. Tumbuk hingga keluar minyak (jadi kerisik)

3-Hiris bawang merah, bawang putih dan chili merah nipis-nipis.

4-Tumbuk ikan bilis dan lada hitam sampai lumat.

5-Gaul semua bahan dan rasa masinnya. Siap untuk dihidang.

Sumbangan Mak de (makcik Rahimah), Temerloh, Pahang.
(23 april 2005)

No comments: