Wednesday, October 19, 2005
Kueh sagu merah
Kueh Sagu
Bahan-bahan.(untuk 4 org)
1 pot beras sagu biji (putih)
2 1/2 pot beras air
1/2 cawan gula (atau lebih sikit)
pewarna merah
Kelapa parut 1/4 biji (yang putih sahaja)
sedikit garam untuk digaul dengan kelapa.
Cara2.
1- Basuh sagu dan toskan. Sagu ni lembut jadi nak basuh tak payak
kosek2, masukkan air 2x dan toskan.
2- Panaskan air dan masukkan gula serta pewarna.Masak hingga gula
hancur.(jangan sampai air susut sangat)
3-Masukkan sagu. Kacau sampai likat dan berkilat (kira-kira 15-20
minit).
4-Masukkan dalam loyang kecil dan sejukkan (mula2 sejukkan dengan
meletakkan loyang dalam talam berisi air, bila dah sejuk sikit
masukkan dalam peti sejuk. Biasanya buat waktu tengahari untuk makan
petang).
5-untuk hidangan, potong atau kaut dengan sudu dan golekkan pada
kelapa parut yang sudah ditambah garam.
Untuk hidangan yang lebih banyak tambahkan bahan ikut nisbah satu
bahagian sagu: 2 1/2 bahagian air. Gunakan alat sukatan yang sama.
Kalau guna cawan untuk sagu, guna cawan yang sama untuk sukat
air.Senang kalau guna pot beras. Kueh ni sangat mudah , murah dan
sedap juga.Selamat mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment