Thursday, June 5, 2008
Kerabu jantung pisang
Bahan-bahan:
1) Sebiji jantung pisang.
(apa jenis pisang pun boleh, biasanya yg dibeli di Pasar tani boleh digunakan)
2)Seekor ikan cencaru
(saiz sederhana,disapu garam dan kunyit ,digoreng garing)
3)10-15 biji Chili padi
(digoreng sekadar layu sahaja)
4)sebiji bawang besar
(dihiris nipis nipis)
5)sebiji limau nipis atau limau kasturi
(diperah dan ambil sesudu airnya)
6) 1/2 biji kelapa parut.
(ambil kira2 secawan santan pekat )
7) Garam secukup rasa.
Cara membuatnya:
1-Rebus jantung pisang (jangan di potong) selama kira2 1/2 jam hingga empuk. Belah kpd empat bahagian, dan potong nipis kira2 1 cm.
2-Ambil isi ikan dan tumbuh bersama chili padi yang telah digoreng. Tumbuk hingga betul2 halus.
3.Campur semua bahan , gaul dan masukkan santan.Jumlah santan adalah sekadar membasahkan semua bahagian bahan, tidak perlu biarkan ianya berkuah. Lebih pekat santan lebih bagus.
4- Masukkan garam sekadar sesudu teh dan gaul. Rasa garamnya dan jika sudah puas hati boleh dihidangkan bersama nasi dan lauk pauk yang lain.
resipi sumbangan:
Acho-Meru, Kelang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment