Wednesday, June 11, 2008
Kuah kacang pol
Bahan2:-
1 tin kacang pol (kacang parang)
1 biji bawang besar di cincang /dadu
sebiji bawang putih (besar) dicincang
1 biji kentang saiz sederhana dipotong dadu
sebiji tomato dipotong2
sesudu rempah kari (atau serbuk ketumbar)
sebiji chili merah dihiris
segenggam kismis
2 sebiji kurma
sedikit cengkeh, bunga lawang dan kayu manis
2 sudu majerin (saya guna olive grove spread)
juice limau nipis (jika suka)
sesudu gula
sedikit garam
Cara masak:
1- Panaskan majerin dalam kuali dgn api kecil
2- Masukkan bawang besar, tumis sebentar.
3-Masukkan kentang,bawang putih,cilih merah, tomato ,rempah,cengkih, kayu manis dan bunga lawang dan balik2kan sehingga bahan2 layu. Biar 2-3 minit,
4- Masukkan kacang pol, kismis, kurma dan gula. Tambah air setin lagi. Masak pada api sederhana lebih kurang 30 minit.
5. Matikan api dan blend bahan2 dalam blender/chopper hingga halus. Panaskan semula atas api untuk memekatkan lagi kuah. Masukkan sedikit garam.
6- Perahkan air limau jika suka.Hidang bersama roti .
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment