Thursday, September 25, 2008

rendang daging hotel

Sumber: Chef Hasnah Jusof dari Hotel Crown Princess, Kuala Lumpur


Bahan kisar:

200g bawang merah

200g bawang putih

200g halia

200g lengkuas

200g serai

200g kunyit hidup

200g cili api

300g cili kering


Bahan-bahan:

1kg daging lembu

1gelas air

1kg santan

50g rempah tiga serangkai (ketumbar, jintan manis dan jintan putih)

200g minyak masak

150g daun kunyit

150g daun limau purut

150g daun salam

Garam dan perisa secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Rebus daging lembu sampai lembut.

2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bahan dikisar sehingga naik bau.
3. Masukkan air dan santan dan rempah tiga serangkai.

4. Apabila mendidih masukkan daging lembu. Reneh sehingga pekat.
5. Masukkan daun kunyit, limau purut dan daun salam.
6. Masak sehingga pekat dan hidangkan.

No comments: