Monday, September 15, 2008

Tumisan labu siam

 Bahan-bahan
Sebiji labu siam (seperti gambar), harga lebih kurang RM1 sahaja.
sebiji chili kering
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit ikan bilis
sebungkus kecil soo hun (di rendam setengah jam @ lebih lama)
garam secukup rasa.
2 sudu minyak masak.
1/2 cawan air

 Cara menyedia dan memasak
1- kupas kulit labu dgn 'peeler' atau pisau biasa pun boleh.
2-Belah separuh/ bahagi 2 dan belah lagi 4 bahagian, kemudia hiris nipis sekadar 1cm tebal.
3-cuci dan toskan.
4- Hiris bawang merah , bawang putih dan chili kering.

  5-Panaskan minyak dan tumis bawang. chili dan ikan bilis. Kacau sebentar 2-3 minit.
6. Masukkan hirisan2 labu , gaul2kan dan masukkan 1/2 cawan air. Kecilkan api dan tutup kuali dgn penutup periuk untuk mencepatkan masak. 7- kaup dan balikkan masakan sekali sekala hingga labu lembut. Masukkan sohun dan tambah air sikit lagi jika perlu. Masukkan garam.Biar 2-3 minit sebelum diangkat.

 8- angkat labu dan hidangkan.

Nota: Boleh juga gunakan santan segelas sebagai ganti air.
Posted by Picasa

2 comments:

Nurun Nurin said...

salam sis,

kita suka makan labu ni tak tau nama pun. rebus buat ulam macam timun cicah sambal belacan

Ummu Waheedah said...

ohh enak di makan begitu shj :) yer lah mcm macam cara org buat cuma belum dengan org buat masak kicap...