Monday, September 15, 2008

Tumisan labu siam

 Bahan-bahan
Sebiji labu siam (seperti gambar), harga lebih kurang RM1 sahaja.
sebiji chili kering
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit ikan bilis
sebungkus kecil soo hun (di rendam setengah jam @ lebih lama)
garam secukup rasa.
2 sudu minyak masak.
1/2 cawan air

 Cara menyedia dan memasak
1- kupas kulit labu dgn 'peeler' atau pisau biasa pun boleh.
2-Belah separuh/ bahagi 2 dan belah lagi 4 bahagian, kemudia hiris nipis sekadar 1cm tebal.
3-cuci dan toskan.
4- Hiris bawang merah , bawang putih dan chili kering.

  5-Panaskan minyak dan tumis bawang. chili dan ikan bilis. Kacau sebentar 2-3 minit.
6. Masukkan hirisan2 labu , gaul2kan dan masukkan 1/2 cawan air. Kecilkan api dan tutup kuali dgn penutup periuk untuk mencepatkan masak. 7- kaup dan balikkan masakan sekali sekala hingga labu lembut. Masukkan sohun dan tambah air sikit lagi jika perlu. Masukkan garam.Biar 2-3 minit sebelum diangkat.

 8- angkat labu dan hidangkan.

Nota: Boleh juga gunakan santan segelas sebagai ganti air.
Posted by Picasa

2 comments:

Ume said...

salam sis,

kita suka makan labu ni tak tau nama pun. rebus buat ulam macam timun cicah sambal belacan

Ummu Waheedah said...

ohh enak di makan begitu shj :) yer lah mcm macam cara org buat cuma belum dengan org buat masak kicap...