Saturday, November 29, 2008

Kerabu pucuk paku


Bahan2:-

Seikat pucuk paku segar,
2 sudu kerisik (dari 1/2 biji kelapa)
2 biji chili merah (yg besar)
1/2 inci belacan
sebiji bawang besar
sesudu asam jawa
2 sudu air (untuk buat jus asam jawa pekat)
Sedikit garam.


Cara mebuatnya:
1-Goreng kelapa hingga perang, dan tumbuk atau guna blender kering. Tumbuk atau blen sampai keluar minyak.
2-Siang pucuk paku (ambil daun dan ranting muda sahaja). Panaskan air hingga mendidih. Celur pucuk paku 2-3 minit dan toskan.
3-Tumbuk chili dgn belacan hingga lumat.
4-hiris bawang besar nipis2.
5-campur 2 sudu air dgn sesudu asam jawa, dapatkan jus pekat dan buangkan biji asam jawa.
6-Campur semua bahan dalam mangkuk, gaul2kan sehingga sebati. Sedia untuk dimakan bersama nasi dan lauk lain.

No comments: