Sunday, January 18, 2009

Roti jala kirai tak jadi


Sebelum nak beri resipi, nak cerita dulu pengalaman pertama kali buat roti jala. Ehem, nak tergelak pun ada. Maklumlah sebenarnya acuan /pengirai roti jala ni dah lama berehat sejak d beli lebih 2 tahun dulu…haa lama tu, tahun 2006 kalau tak silap saya beli acuannya. Biasalah, kadang2 tengah semangat berkobar macam2 acuan di beli, lepas tu duk tang tu lah. Senangnya kalau nak makan roti jala beli kat gerai tepi jalan 3 butir RM1

Tapi cita2 nak buat sendiri dan nak belajar ‘menjala’/mengirai roti tu patutlah di puji (sendiri puji). Kebetulan kelmarin buat gulai ayam , guna ayam organic HPA dan rempah gulai orang terengganu. Rasa sedap sangat la gulai tu… itu yg terfikir nak buat roti jala. Kebetulan pula beberapa minggu sudah kawan bagi pinjam majalah RASA keluaran September 2008, ada resipi roti jala. Kita pun cuba…

Jeng, jeng , jeng apa dah jadi? Haa tu lah penangan orang biasa ketuk PC dan pegang pen. Bila nak pegang acuan roti jala, nak pusing/kirai adunan tak jadi. Jadi bertompok2 macam buat bedak sejuk. Kali kedua pula jadi macam kuih ketayap. Kali ke-3 separuh jadi tapi masih tebal tak macam kita beli. Hadoi macam ni tak jadi le nak business, dah 3 jenis kuali keluar.

Mula2 guna kuali leper, pastu guna sauce pan, pastu guna non-stick multi cooker. Bukan salah kuali daa, salah tangan tu tak gheti nak pusing….. Jiran saya datang,dia suruh tengok acuan kut2 tersumbat. Tak ada tersumbat pun, memang tak salah apa2, salah tuan yg masak tu tak pandai lagi…kalau pandai tak payak pakai acuan , pakai tangan pun jadi. Mak saya pun gelak tengok rupa roti jala kirai tak jadi, tapi habis juga.Sekali pandang dah macam crochet lapik meja pulak.

Ini lah resipinya di ambil dari majalah RASA September 2008 m/s 78

ROTI JALA

Bahan-bahan
150g tepung
250 ml air
200 ml santan
1 biji telur
½ sudu teh pewarna kuning
secubit garam.

Cara masak:
Gaulkan semua bahan di atas hingga rata.
Sediakan kuali leper dan kiraikan adunan.
Biar garing, angkat dan lipat segera.

Kuahnya.. macam biasa , kuah kari ayam/daging.

** tambahan

Ini pula resipi dari egroups resipi.net by Jeni Mokhtar:

Bahan-bahan
2 cawan tepung
3 cawan air
1 cawan susu segar/santan
1 sdt serbuk kunyit
1 sdb minyak
1 1/2 sdt garam

Cara

1. Blend kesemuanya.

Bolah cuba.

No comments: