Wednesday, March 25, 2009
Masak udang
Kali ni udang segar saya buat masak lemak lemak belimbing buluh.
Bahan2nya :
-4-5 ekor udang segar dan besar
-2 sudu chili kering yg sudah di blender
-1/2 camt serbuk kunyit
-2 biji chili merah ditumbuk
250 ml santan (1/2 biji kelapa)
beberapa biji belimbing buluh
1/2 camt garam
sesudu besar gula
sesenduk minyak masak
Cara masak:
1-siang udang,saya tak buang kepala, cuma siang kaki dan sesungut shj. kemudian campur sekeping asam keping dan cuci bersih.
2-Panaskan minyak dan tumis bawang sebentar. Masukkan chili dan kunyit.gaul-gaulkan selalu.Masukkan garam dan gula.Biarkan sehingga pecah minyak.
3-Masukkan udang ,santan dan belimbing. Masak anggaran 10-15 minit sehingga udang masak (kulitnya bertukar warna) Angakat dan hidang
Dapat udang segar, baru turun dari laut emm masak apa pun sedap.
Goreng tepung pun sedap, masak sambal tumis udang pun sedap. Buat lah apa pun pasti sedap.Sebab namanya udang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment