Sunday, May 3, 2009
Mangka Muda masak lemak chili api
Bahan-bahan:
Selonggok Nangka muda (RM2) direbus hingga empuk
300ml santan
kira 10 biji lada hitam ditumbuk
sesudu gula
garam secukup rasa
sesenduk minyak masak
sesudu tepung dibancuh dgn 1/4cawan air
Bahan tumis:
segenggam ikan bilis,
1/2 biji bawang besar
1in kunyit hidup
5-6 tangkai chili padi hijau
(tumbuh semua bahan)
Cara masak
Sama macam masak lemak nenas juga.
Nangka muda dibuang kulit dan dipotong kira2 2 inci. Biasanya jika beli dipasar dah siap dipotong. Panaskan air hingga menggelegak dan masukkan nangka. Masak hingga nangka empuk kira2 30 minit.Toskan.
* panaskan minyak dan tumis bahan yg ditumbuk. Masukkan 1/2 cawan air biar mereneh sehingga keluar minyak (guna api perlahan). Masukkan santan ,bancuhan tepung, garam gula dan serbuk lada hitam. Masukkan nangka yg telah di toskan. Biarkan menggelegak 2-3 minit dan rasa garam.Kurang garam , tambah ler... pastu boleh tutup api. Makanlah dengan nasi,ikan kembung goreng dan ikan masin. Makan bila lapar, berhenti sebelum kenyang.
alkisahnya... masa saya sekolah dulu ada sorang jiran kami baru kawin. Tanpa nak tanya2 jiran dia pun masak gulai nangka walhal dia tak tahu. Dia cuma agak2. Dia tak rebus nangka tu, dimasaknya sekali dengan santan. Santan naik minyak , nangka tak juga empuk. Suami balik kena marah lah sebab tak tanya dgn jiran2. emm itu la pentingnya bertanya kalau tak tahu. Kadang2 kita agak, tapi sebenarnya salah. dan jua sestengah resipi dalam internet ni main tibai, contohnya resipi cendol. Ada ker cendol pakai tepung kacang hijau. Saya pernah cuba, tak jadi langsung.bau pun lain. Kawan saya kata guna tepung beras shj.InsyaAllah,saya dapatkan resipinya sebelum bulan ramadhan :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment