Wednesday, August 6, 2008
Kerabu tomato
Bahan2:
2 biji tomato
sebiji bawang merah besar
2 biji chili merah segar
sedikit belacan
2 biji limau kasturi
sedikit garam
sesudu gula
sesudu chili Souce (jika suka)
Cara:
1-Buat sambal belacan.Caranya goreng 2 biji chili merah (tanpa di potong) sehingga layu kulitnya. Angkat dan gunting/potongkan kemudian tumbuk bersama sedikit belacan yg telah digoreng. anggaran belacan sebanyak setengah inci persegi. Tumbuk sampai lumat . Perahkan air limau kasturi. Jika tidak ada limau kasturi boleh gunakan limau nipis atau air asam jawa sebanyak satu sudu besar.
2-Belah tomato kpd 2, kemudian belah lagi jd 4 bahgian kemidian hiris nipis2.
3-Hiris bawang merah seperti hirisan tomato
4- Masukkan kesemua bahan dalam satu bekas dan gaulkan. rasa garam, jika tak cukup masin tambah lagi. Hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment