Wednesday, August 6, 2008

Tiramisu



Bahan:
Kek pound dibekukan
2 pints aiskrim berperisa kopi dilembutkan
1 pint aiskrim berperisa coklat dilembutkan
Sos Hot Fudge
Kepingan Coklat di sagat

Cara:

1. Kek dipotong 4 secara melintang.
2. Alas bekas yg akan digunakan dgn plastik.
3. Masukkan 1 lapisan kek. Jika berlebihan trim bahagian tepi
kek mengikut saiz bekas.
4. Ratakan 1 bahagian aiskrim kopi ke atas kek.
5. Letakkan lapisan kedua kek.
6. Ratakan aiskrim coklat ke atas lapisan kedua.
7. Ulangi langkah 3 dan 4.
8. Masukkan lapisan kek yg tinggal. Tutup dgn alas plastik.
9. Bekukan selama 6 jam.
10. Terbalikkan serta buka alas plastik.
11. Tabur atasnya dgn coklat yg disagat. Potong mengikut saiz yg
hendak dimakan.
12. Tuang sos hot fudge sebanyak yg disukai. Dimakan sebagai
dessert.

Nota: Boleh ganti kek pound dgn jenis yg disukai. Begitu juga aiskrim.
Saya tak pakai alas plastik. Dari bekas terus ceduk masuk mangkuk
masing-masing sebelum di makan dgn hot fudge. Kesukaan anak-anak.

sumber: ume , texas.
Mon Jul 28, 2008

No comments: