Wednesday, August 27, 2008
Lepat pisang
Bahan-bahan:
sesisir pisang awak masak ranum(kira-kira 15 biji)
2 cawan tepung gandum
1/2 biji kelapa parut (yg putih sahaja)
1/2 sudu teh garam
2 pelepah daun pisang dilayur atas api dan dipotong kira2 5 inci lebar.
Cara buat:
1-Buang kulit/kupas pisang. Hiris nipis,tuang sedikit air (1/2 cawan) dan blend. Boleh juga guna pengadun kek atau gunakan senduk pelecek.
2- Campurkan adunan pisang dengan tepung.Gaul rata supaya adunan sebati.
3- Gaulkan kepala parut dgn garam.
4- Kaut sesudu adunan pisang dan leperkan atas daun pisang seperti gambar dibawah. Taburkan setengah sudu kelapa parut.Gulungkan lepat dgn daun pisang dan kemaskan/lipat bahagian tepi daun.
5- Ulang proses (4) sehingga adunan habis digulung.
6-Masukkan air dalam pengukus (kira2 1.5 liter) dan panaskan pengukus (150 darjah celcius) sehingga air mendidih.
7-Aturkan lepat yang telah dibungkus dalam pengukus dan kukus selama 20 minit.
8-Angkat dan sejukkan. Sedia untuk dimakan.
emm sedapnya sehingga menjilat daun pisang ..:)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
petang ni rasa nak beli pisang awak, nak buat lepat pisang. lama tak buat.
hari ni buat lepat pisang dari pisang abu/pisang nipah. sedap juga walaupun liat sikit...:)
Post a Comment