Sunday, September 7, 2008
Kueh seri muka
Kenapa kueh ni dinamakan kueh seri muka? Kueh Cik seri ok juga kut. tang mana depa kaitkan muka berseri tu pun tak tau lah. yang pasti kueh ni sedap kalau pandai buat lapisan atas. Lapisan pulut tu biasa sahaja rasanya , cuma kalau terlebih masak jadi lembik.Bila lembik nak potong dan susun susyah la.. dia tumbang :)
Bahan lapisan pulut (bawah):- •
500gm beras pulut (bersihkan dan rendam >6 jam)
• 400ml santan cair
• 1 st garam
• 2 sm minyak
•
Bahan lapisan tepung (atas):- • 120gm tepung gandum
• 3 gm tepung jagung
• 140gm gula
• 3 biji telur
• 450ml santan (1/2 biji kelapa memadai)
• 1/2 st garam
• 300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn esen pandan)
Cara memasaknya:
Untuk lapisan bawah:-
1. Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
2. Toskan beras pulut.Masukkan dalam loyang dan masukkan santan,garam dan minyak.Kacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
3. Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 10-15min.
4. Keluarkan loyang dari kukusan. Kaup dan balik untuk pastikan santan rata dan kukus semula 10 minit lagi.Keluarkan loyang dan ratakan permukaan pulut tadi dengan menekan dgn daun pisang/senduk plastik. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.
Untuk lapisan atas:-
(sediakan semasa pulut dikukus)
1) Pukul gula bersama telur hingga kembang.
2) Masokkan santan yg telah dilarutkan bersama garam. Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi..
3) Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi. Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji. Tapis adunan ini.
4)Letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu .ke dlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus selama 30 min-45 minit sehingga bahagian atas berkilat. Gunakan lidi untuk mencucuk lapisan atas bagi memastikan ianya masak (tak ada tepung melekat pada lidi. Angkat dan sejukkan sebelum dipotong dgn pisau plastik yg telah di sapu sedikit minyak.
Tips: supaya bahagian atas tidak berkedut dan berair ,selalu lah angkat tutup pengukus dan lap supaya air kukusan tak jatuh kedalam loyang.Atau gunakan kain muslin (kain lampin bersih) untuk menutup pengukus .Pastikan kain berada antara loyang dgn penutup pengukus. Atau pun kain muslin tu di bungkus/ikat pada penutup pengukus.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment