Sunday, August 10, 2008
Apam beras
Bahan2:-
Tepung Beras - 1 Bungkus (500g)
Tapai Nasi - 1 Cawan
Gula - 1 Cawan (200g)
Air - 3 Cawan (600ml)
(Gambar menunjukkan adunan apam selepas dikisar)
Cara Memasak:
1-Tapai Nasi,Gula serta Air secawan dikisar.
2-Masukkan ke dalam bekas bersama baki 2 cawan air dan tepung beras.Kacau hingga sebati dan kisarlagi.
3-Peramkan selama 2-3 jam.
4-Kukus sehingga masak.
Cadangan Hidangan:Jikalau suka,bolehlah gunakan acuan kuih lompang dan warnakan mengikut selera anda.Sedap dimakan bersama kelapa parut yg di campur sedikit garam. (ambil bahagian putih sahaja. (buang kulit arinya)
nota: apam sedang diperam 3 jam. pukul 1 tghr baru nak kukus:
Apam ini tak menjadi, keras dan tak berkerawang. kena cari resipi lain. :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
Dah buat resepi lebih kurang mcm ni..tak sedap,nanti kalau u jumpa resepi sefap update ye...hehe
asni
kan saya dah kata tak sedap, awat yg hang pi ikut... :)
resipi Apam beras yg menjadi kat sini http://la-abwa.blogspot.com/2010/07/aneka-apam-yg-menjadi.html
sori la.. salah parking.
Post a Comment