Monday, September 15, 2008

Kuih lapis

  Bahan bahan
(untuk bekas bersaiz 3"x6"x2")
2 pot beras tepung beras (cap 5 gajah)
1 pot beras tepung gandum (cap sauh)
2 pot gula pasir (dimasak dengan 3 pot air, sejukkan)
2 pot santan pekat dr 1/2 biji kelapa(dimasak dan disejukkan/suam)
3 sudu tepung kanji/tepung ubi
secubit garam.
1/2 sudu teh pewarna merah.

 Cara membuatnya-
1-Sediakan pengukus dan panaskan air dalam pengukus.
2-Campurkan semua bahan dalam satu bekas, kacau rat dan tapis.
3-Bahagi adunan kepada dua bahagian warnakan satu bahagian dengan pewarna merah
4-bila air pengukus sudah menggelegak, letakkan bekas plastik berukuran 3x6x2 atau loyang berukuran 6x6x2. Tuangkan satu senduk adunan warna putih dan kukus 3 minit. Pastikan air kukusan mencukupi supaya tidak perlu ditokok tambah.

 5-Buka penutup kukusan, masukkan satu senduk adunan merah. Tutup dan kukus lagi selama 3-4 minit. Ulang sehingga habis adunan . Pastikan adunan bahagian atas berwarna merah. Untuk adunan terakhir kukus selama 10 minit dan angkat.

6-sejukkan kueh dengan meletakkannya dalam bekas air(besen) atau biarkan sahaj dalam suhu bilik sehingga sejuk. Keluarkan kuih dari bekas plasting dan telangkupkan dalam piring. Potong2kan setebal 1.2 inci atau lebih mengikut kesukaan tuan/puan.

 7-Atur dalam pinggan dan sedialah untuk dihidang dan disantap.
Selamat mencuba.

Nota: Anda boleh gunakan penyukat lain seperti cawan atau gelas. Cuma gunakan nisbah yang sama dan penyukat yg sama untuk tepung gula, air dan santan.1 pot tepung = 100 gram, 1 pot santan/air=175ml.Boleh gunakan bekas plastik yang lebih kecil untuk mudahkan penyimpanan.
Posted by Picasa

No comments: