(untuk bekas bersaiz 3"x6"x2")
2 pot beras tepung beras (cap 5 gajah)
1 pot beras tepung gandum (cap sauh)
2 pot gula pasir (dimasak dengan 3 pot air, sejukkan)
2 pot santan pekat dr 1/2 biji kelapa(dimasak dan disejukkan/suam)
3 sudu tepung kanji/tepung ubi
secubit garam.
1/2 sudu teh pewarna merah.
1-Sediakan pengukus dan panaskan air dalam pengukus.
2-Campurkan semua bahan dalam satu bekas, kacau rat dan tapis.
3-Bahagi adunan kepada dua bahagian warnakan satu bahagian dengan pewarna merah
4-bila air pengukus sudah menggelegak, letakkan bekas plastik berukuran 3x6x2 atau loyang berukuran 6x6x2. Tuangkan satu senduk adunan warna putih dan kukus 3 minit. Pastikan air kukusan mencukupi supaya tidak perlu ditokok tambah.
6-sejukkan kueh dengan meletakkannya dalam bekas air(besen) atau biarkan sahaj dalam suhu bilik sehingga sejuk. Keluarkan kuih dari bekas plasting dan telangkupkan dalam piring. Potong2kan setebal 1.2 inci atau lebih mengikut kesukaan tuan/puan.
Selamat mencuba.
Nota: Anda boleh gunakan penyukat lain seperti cawan atau gelas. Cuma gunakan nisbah yang sama dan penyukat yg sama untuk tepung gula, air dan santan.1 pot tepung = 100 gram, 1 pot santan/air=175ml.Boleh gunakan bekas plastik yang lebih kecil untuk mudahkan penyimpanan.
No comments:
Post a Comment