Hari ini saya mencuba sekali lagi kek coklat. Resipi yg hampir sama dgn kek bisul meletup tapi olahan berbeza. Cari resipi dalam internet. Saya guna separuh dari bahan asal
Bahan2nya:
150 g. mentega
150 g. gula kastor
200 g. tepung naik sendiri
3 biji telur
1/2 camt. esen vanila
60 ml. air panas
75 ml. susu cair
30 g. serbuk koko
CARA-CARA
1.Masak air, susu dan koko hingga larut. Biar sejuk.
2.Pukul mentega dan gula hingga kembang. Jika guna pengadun guna kelajuan 2 lima minit dan kelajuan 4 5-7 minit lagi.
3.Pukul telur dengan garpu dalam bekas berasingan. Masukkan essen vanilla .Masukan telur ke dalam adunan dan putar (guna kelajuan 1 shj) hingga sebati.
4.Bubuh tepung diselang-seli dengan bancuhan koko.
5.Tuang ke dalam tin bulat 8 inci yang dialas kertas kalis minyak dan dilenser marjerin.
6.Bakar pada suhu 190 C selama 1 jam. Atau guna microwave + convection selama 25 minit. Biar sejuk sebelum dihias.
Hasilnya: Jadi kek tapi agak manis. tak jadi kek coklat basah yg saya idamkan. Mujur ada jiran saya datang, laku kek saya :)
No comments:
Post a Comment