Sunday, March 1, 2009
Inti pau -keledek
Inti kueh pau boleh dibuat dari beberapa resipi. Antara yang biasa ialah inti kacang merah, inti kelapa manis, inti kari kentang/keledek , inti kaya dan berbagai lagi mengikut kreativiti masing-masing.
Inti kueh pau sama sahaja dengan kueh lain. Contohnya inti kelapa yang manis sama sahaja untuk inti kueh ketayap (kueh dadar) dan inti kueh koci.
Inti kari keledek/kentang
Bahan-bahan:
kira2 300g kentang/keledek atau kedua2 sekali
50-100g daging lembu dicincang halus atau dikisar
2 sudu minyak atau majerin
sebiji bawang besar dipotong dadu
2 sudu rempah kari atau rempah dalca
sesudu penuh gula
1/2 camt garam
2 cawan air
Cara masak:
1-Kentang atau keledek dipotong dadu anggaran 1cm persegi.Cuci bersih.
2-Masukkan semua bahan dalam kuali dan masak sehingga bahan2 menjadi pekat.Guna api sederhana.
3-sejukkan sebelum diguna sebagai inti kueh pau, inti karipap atau inti mutabak mini.
(bahan2 tak perlu ditumis, ia akan menghasilkan rasa yg sama dengan resipi yang dirumis karinya..:))
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment