
Bahan-bahan
dua-tiga ekor ikan segar.Boleh pilih sama ada ikan gelama, ikan cencaru, ikan siakap atau ikan lain yang disukai. Siang ikan dan potong ikut suka.
sesudu taucu atau sepeket (RM0.50), cuci taucu, buangkan sosnya.
dua biji chili merah dibelah dua.
Sebiji bawang besar dibelah 8
2 inci halia dihiris seperti mancis.
3-4 biji bawang putih dihiris kasar.
2 senduk minyak untuk menggoreng ikan.
secawan santan pekat. Jika ikan lebih 3 ekor gunakan santan yg lebih. Atau boleh juga guna air tanpa santan.
garam dan kunyit untuk menggoreng ikan.
Cara masak:1-Panaskan minyak dan goreng ikan yg telah disapaukan sedikit garam dan kunyit. Goreng seperti biasa tetapi tidak dampai terlalu gareng. Angkat dan ketepikan ikan.
2-Kurangkan minyak dalam kuali. Bia ada lebih kurang sesenduk sahaja.Masukkan halia serta bawang putih. Goreng hingga gareng.Masukkan taucu,dan chili yg telah dibelah dua dan goreng sebentar lagi sekadar melayukan chili.
3-Masukan santan dan bawang besar. Biarkan menggelegak dan pekat sedikit.Masukkan sedikit gula.Tak perlu masukkan garam keran rasa taucu sudah masin.Tuang ke atas ikan dan boleh di hidang...

No comments:
Post a Comment