Saturday, May 23, 2009
Kerabu pegaga
Bahan2nya..
Selonggok pegaga segar (RM1)
2 sudu kerisik (dari 1/4 biji kelapa)
2 biji chili merah (yg besar)
1/2 inci belacan
sebiji bawang besar
sesudu asam jawa
2 sudu air (untuk buat jus asam jawa pekat)
Sedikit garam.
Cara membuatnya:
1-Cuci pegaga kampung dengan sedikit garam kasar.Toskan .(Pilih pegaga kampung bukan pegaga tebal daunnya. Pegaga tebal rasanya pahit sedikit.)
2-Simpulkan sedikit pegaga dan hiris nipis hingga habis semua pegaga
3-Hiris bawang besar nipis2.
4.Goreng cili hingga layu. (jgn di kupas semasa menggoreng). Gunting2kan chili dan tumbuk chili dgn belacan hingga lumat.
5-campur 2 sudu air dgn sesudu asam jawa, dapatkan jus pekat dan buangkan biji asam jawa.
6-Campur semua bahan dalam mangkuk, gaul2kan sehingga sebati. rasa garam, kalu tak cukup garam tambahlah lagi. Sedia untuk dimakan bersama nasi dan lauk lain (ikan goreng, tempe goreng dan kuah gulai).
Simplekan?Kalau nak lagi pedas tambah sedikit chili padi di niris nipis, pasti kaw-kaw pedasnya. Selamat mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment