Tuesday, September 22, 2009
Biskut Kacang hazel
BISKUT KACANG HAZEL
Bahan
200 gm butter
160 gm gula
1 biji kuning telur
1 sudu teh vanilla
120 gm hazenut dikisar
260 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
hiasan
paper cup
manik hiasan (bintang)
kuning telur sebiji
Cara
1. Pukul butter dan gula sehingga lembut.
2. Masukkan kuning telur dan vanilla dan gaulkan rata.
3. Campurkan tepung gandum, hazelnut kisar dan tepung jagung. Masukkan campuran ini sedikit2 ke dalam adunan butter dan menjadi doh yg boleh dicanai.
4. Canaikan sehinggi 1cm dan tekapkan acuan ikut suka.susunkan dalam loyang dan sapukan kuning telur. Hias dengan manik bintang.
5. Panaskan oven/microwave pada suhu 170'C selama 10 minit
6. Bakar dalam suhu selama 20 minit. Jika guna mickrowave, guna convection 170'c 20 minit dan tambah 5 minit grill. Sejukkan dalam loyang.
7.Sejukkan biskut sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Testimoni: Biskut ini saya buat lepas raya , rasanya sedap. Cara penyediaan ringkas dan bahan2 tiada yang meragukan. Saya tak masukkan shortening atau apa2 bahan penggebu. Selamat mencuba, boleh tukar kacang hazel dengan kacang lain.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment