![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjo0GnpP1kuqjHukBGMPLTldK6rcY9ECqS8_waOcIgMqsFxd-o9wwLqzhRK5mDuZ-5Ui2Wj_Le-C5pP8_jzJC1xGUkqhwN-lbUcRzdaEKBr3vOdddiKTjrBdHv3_JPmGcEhjMXyjbfK1xoG/s400/kek+minyak+zaitun.jpg)
Jumpa dalam buku resipi.
Saya berkenan sebab tak guna magerin/butter
Depa guna minyak zaitun.. inilah resipi yg dicari2.
Saya terjemah lah yer..kita guna bahasa ibunda.
Bahan2nya
sebiji oren
sebiji lemon
4 biji telur (saiz besar)
115g gula custor
175g tepung gandum
1 sb baking powder
secubit garam
225 ml extra virgin minyak zaitun
100g badam cincang
gula ising sebagai hiasan (taburan).
Cara menyediakannya:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJLiNjDv1srI_4RZEzn8ckiRg5zI4bXy6puE5N9Cyr3ImbCoLFSdgqukp92KV4RbEeo3Bw1rrpM68VfOnRxNC5PyQgOgxkrwAjkh8PcRh1ZpC4LpEm2ClC1bbhIttJnsDV4rB7d09CQR0q/s400/lemons.jpg)
1-Panaskan oven (preheat 180c). Lanserkan dasar acuan kek dengan minyak zaitun atau letakkan kertas kek pada dasar acuan.
2- Letakkan buah oren dan lemon dalam periuk. Tambah air sehingga tenggelam.Jerang selama 30 minit sehingga buah2 itu menjadi cukup lembut.Toskan dan biar sejuk.ambil kulit limau dan kisar halus.
3-Pukul telur dengan gula custor selama 7-8 minit. Masukkan tepung sedikit2 bersama baking powder dan secubit garam. Gaulkan dan masukkan minyak zaitun.
4-Akhirnya tambahkan kulit lemon/oren dan badam cincang.Gaul sebati ttp jangan gaul berlebihan.
5- Tuang dalam acuan yg disediakan tadidan bakar selama 45minit pada suhu 180c.
6- Bila sejuk, tabur gula asing diatasnya.
Nota : insyaAllah nanti saya cuba dan bakar dalam multipupose cooker. Khabarnya boleh bakar kek..emm alat ada tapi tak pernah guna.
No comments:
Post a Comment