Sunday, August 22, 2010

apam gula merah


Apam gula merah

Jika kita rajin melayari internet, macam2 jenis resipi apam ada.Jika sekali kita cuba , apam jadi kosui, kita rasa macam nak menyumpah resipi. Baru2 ini saya terbaca di Majalah mingguan wanita,resipi apam gula merah. tapi rasanya mungkin tak menjadi jika dibaca dari cara menyediakannya.

Bulan lepas ada tetamu bermalam di rumah saya, dia menunjukkan cara buat apam gula merah. itu pun tak berapa menjadi. Lepas dia pulang, saya cuba sendiri, 2-3 kali baru berani letak di blog. Takut orang menyumpah.. tapi resipi ini pun masih boleh dibaiki.


Resipi-1
Bahan2:
250g tepung gandum (cap sauh)
*50 gram gula pasir
*50 gram gula merah
*150ml air
5g mauripan cap kijang (1/2 packet)
sesudu gula pasir
50ml air

Cara membuatnya:
1-Masak bahan bertanda * hingga larut dan sejukkan
2-bancuh mauripan dengan sesudu gula pasir dan 50ml air. Biarkan bancuhan selama 1/2 jam atau sehingga naik.
3-Masukkan tepung, air gula merah dan mauripan yg sudah kembang. Gaul dengan senduk kayu sehingga bahan sebati dan tidak bergentel. Bancuhan ini seakan buat apam balik, lebih cair dari cok kodok tetapi tidaklah sampai cair macam buat ketayap.Biarkan bahan ini sela 1-2 jam iaitu naik 3x ganda.
4-Panaskan pengukus dan biarkan air menggelegak.
4-Oleskan acuan dengan mejerin atau minyak dan masukkan bancuhan apam. Kukus selama15 minit atau lebih sikit. Sejukkan dengan merendam acuan dalam besen.

Selepas buat apam guna tepung gandum, saya baca di internet cara2 nak buat apam jadi lembut dan gebu. Antaranya ialah dengan mencampurkan minyak dan air kelapa. Saya terigin nak cuba dengan resipi sendiri (repair resipi orang lain). Ini yg saya buat petang ini.

Bahan resipiku
2 cawan tepung gandum cap sauh
1 cawan air kelapa(tua)
1 cawan tapai nasi (sediakan sehari sebelumnya)
sesudu teh mauripan
1/4 cawan air
1 sudu gula stevia (stevico)
1/2 biji Kelapa parut + sedikit garam.

Cara menyediakan:
1-bancuh mauripan dengan air, biarkan mengembang (1/2 jam)
2-Masukkan tapai, air kelapa, tepung, gula stevia, dan mauripan dalam mangkuk.
3-Bancuh bahan dengan senduk kayu, kaup balikkan supaya tak bergentel. Biarkan 2jam atau lebih sehingga adunan kembang 2-3x ganda.
4-Sediakan pengukus, masak air hingga menggelegak.
5-Oleskan loyang dengan magerin atau minyak dan tuang adunan ke dalamnya.
6-Masak selama 15 minit . Tutup api dan sejukkan apam.
7-Potong dan gaul dengan kelapa parut.


Not bad lah rasanya, sangat lembut, tapi kerawangnya masih besar2. Resipi ni agak terlebih manis mungkin kerana saya guna stevia, jadi nak agak manisnya susah. Masih tak menepati rasa apa yg saya cari2.

Percubaan masih diteruskan....jeng jeng jeng

No comments: