Tuesday, August 17, 2010

Apam ais krim soda



Langkah pertama, sediakan tapai. 1/2 cawan tapai sahaja diperlukan , rujuk cara buat tapai di sini.

Bahan-bahan
250 tepung beras (cap teratai)
300ml air aiskrim soda (HPA)
1/2 cawan tapai nasi
1/2 cawan gula
secawan kelapa parut + 1/2 sudu teh garam

Cara buat:
Blend semua bahan 1-2 minit. Guna blender yg biasa kita blend chili.
Masukkan dalam loyang 8" diameter.
Biarkan 4 jam sehingga ia berbuih (tetapi tidak membuak)i
Sediakan pengukus, masak air 1.5liter dalam pengukus hingga mendidih.Letakkan loyang dan kukus apam 15 minit.Tutup api dan biarkan apam sejuk.


Lepas api ditutup,boleh keluarkan apam dan rendam loyang dalam talam/basin berisi air untuk cepatkan lekang. Boleh juga guna bekas tupperware untuk kukus apam. Bila sejuk potong2 dan tabur kelapa parut.

nota : Kali ni jadi elok tak melepek pulak...kerawangnya pun tak berapa besar. saya peram 3 1/2 jam sahaja tak sampai 4jam sebab nak cepat.Sedap,lembut dan manisnya pun sederhana.Rezqi hari ni,jiran2 pun rasa :)

2 comments:

Anonymous said...

Assalam... halalkn sya ambik resepi apam tapai aiskrim soda.

Ummu Waheedah said...

silakan dik...jgn lupa buat yer.