![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHWnwoeDeX_hdCZiAQlOrIEnMKAAfMwT934973WhhNVvLVWxZJoVQtewc-OYA6-3s2hq_ye6kj6tJalv4nh51iU_RacEwKohvGTxle3EGX8tSP8e1BMgc-a-IALRMhGG9VdqO7yJFv3ESF/s400/apamaiskrimsoda.jpg)
Langkah pertama, sediakan tapai. 1/2 cawan tapai sahaja diperlukan , rujuk cara buat tapai di sini.
Bahan-bahan
250 tepung beras (cap teratai)
300ml air aiskrim soda (HPA)
1/2 cawan tapai nasi
1/2 cawan gula
secawan kelapa parut + 1/2 sudu teh garam
Cara buat:
Blend semua bahan 1-2 minit. Guna blender yg biasa kita blend chili.
Masukkan dalam loyang 8" diameter.
Biarkan 4 jam sehingga ia berbuih (tetapi tidak membuak)i
Sediakan pengukus, masak air 1.5liter dalam pengukus hingga mendidih.Letakkan loyang dan kukus apam 15 minit.Tutup api dan biarkan apam sejuk.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6hNflgMdM-6esXF3j0nx0z5C68tWk-YDCgbvSCK4SllIALa9atcVu_XQpmU9tHVqAV6EVOYVRsdmqIm-VRrHxmoefPPA59wiUG_tHyJOh3S_gZRDHQHkwgrrM380Vnax6GnVEiogjS2aH/s320/Apamaiskrim.jpg)
Lepas api ditutup,boleh keluarkan apam dan rendam loyang dalam talam/basin berisi air untuk cepatkan lekang. Boleh juga guna bekas tupperware untuk kukus apam. Bila sejuk potong2 dan tabur kelapa parut.
nota : Kali ni jadi elok tak melepek pulak...kerawangnya pun tak berapa besar. saya peram 3 1/2 jam sahaja tak sampai 4jam sebab nak cepat.Sedap,lembut dan manisnya pun sederhana.Rezqi hari ni,jiran2 pun rasa :)
2 comments:
Assalam... halalkn sya ambik resepi apam tapai aiskrim soda.
silakan dik...jgn lupa buat yer.
Post a Comment